VIDEO | Sorin Cîmpeanu: „În momentul de faţă, în şcoala românească se aleargă mult prea mult după note. Ne dorim ca elevii să nu considere mersul la şcoală o corvoadă”

Publicat: 30/05/2022, 23:20
Actualizat: 30/05/2022, 23:22

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, la Digi24, că în prezent, accentul în școli se pune prea mult pe note, și nu pe competențele elevului. În acest context, oficialul a precizat că, începând din anul școlar viitor, schimbările implementate în educaţie sunt măsuri care clarifică şi pregătesc modificări semnficative în sistemul de învățământ din România.

„Tot ceea ce facem, facem în interesul elevului, facem cu scopul ca elevii să dobândească în şcoală acele competenţe de care au nevoie – şi mă refer la competenţe de literaţie, la competenţe digitale, la competenţe de multilingvism, competenţe în matematică şi ştiinţe, competenţe civice, competenţe antreprenoriale – e setul de opt competenţe-cheie, la care se adaugă şi alte competenţe, precum competenţe de mediu, spre exemplu. În momentul de faţă, în şcoala românească se aleargă mult prea mult după note, după note care înseamnă din ce în ce mai puţin. Deci, pe această parte de evaluare schimbările au acest scop”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a explicat că toate măsurile propuse şi implementate au scopul de a pregăti apariţia unui pachet legislativ care să cuprindă Legea învăţământului pre-universitar şi Legea învăţământului superior, urmate de legislaţie subsecventă, care să transpună în practică proiectul „România Educată”.

„Sunt peste o sută de acte normative – hotărâri de Guvern şi ordine de ministru –  care sunt necesare pe parcursul următorului an sau la un an de la implementarea noii legislaţii primare, astfel încât în septembrie 2023 putem veni și cu schimbările de bază, schimbări ale planurilor de învăţământ şi de curriculum. Dar până atunci, trebuie să pregătim sistemul din punct de vedere organizatoric, ceea ce facem acum, și trebuie să pregătim profesorii, trebuie să pregătim achiziția acelor lucruri esențiale pentru sistemul de educație, resursele financiare fiind disponibile în PNRR, dar și în bugetul național și toate aceste lucruri trebuie să le facem într-o manieră etapizată. Până acum nu au fost schimbări majore. După ce vom avea legislaţia primară adoptată de Parlament atunci da, vom putea spune că sunt schimbări în sensul bun al cuvântului”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului Educației, schimbarea majoră nu constă în modificarea structurii anului şcolar, ci mutarea accentului de pe note, pe competenţele pe care copiii trebuie să le dobândească în şcoală.

„Ceea ce facem acum sunt măsuri de pregătire, sunt măsuri care clarifică și pregătesc implementarea acestor măsuri, care implică direct elevii, iar structura anului școlar schimbată – nu e nicio schimbare majoră. Schimbare ar putea să fie faptul că mutăm accentul de pe notele acordate într-un sistem numeric de la 1 la 10 pe competențe. Nu dispar, nu sunt înlocuite notele, dar au fost supralicitate, le-am dat mult prea multă importanță, ori notele evaluează cunoștințele. Notele evaluează, de multe ori, foarte ușor, capacitatea de memorare. Școala pe competențe presupune, în egală măsură, conținut, cunoștințe, abilități și atitudini – atitudinile sunt foarte greu de evaluat prin note, într-un sistem numeric.

În acest fel, facem şcoala şi mai prietenoasă pentru elevi, pentru că ne dorim ca elevii să fie atraşi de şcoală şi să nu fie aceia care resping şcoala şi consideră mersul la şcoală o corvoadă. Și cu riscul de a supăra multă lume, nici părinții nu vor mai pune o presiune atât de mare pe profesori, din dorința de a lua toți copiii note de 9 și de 10. Notele vor fi mai relevante şi vor reflecta mult mai fidel competenţele pe care le-a dobândit fiecare elev”, a menționat Sorin Cîmpeanu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Pericolul din vacanța la cabană. Mulți turiști își riscă sănătatea și chiar viața
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
”The Apprentice”, filmul care dezvăluie latura controversată a lui Donald Trump, respins de actorii de...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Postul are efecte semnificative în creierul uman, a descoperit un studiu